Bitmap of vector ?

Bij het bedrukken van een bedrijfsauto, reclamebord of zelfs een pen wordt er vaak gevraagd om een gevectoriseerd bestand. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wat is het verschil met een bitmap. Lees dit blogartikel en het zal u direct duidelijk worden.

De uitvergroting blijft haarscherp

Wat is vector artwork?

Vector artwork bestaat uit een serie punten die met elkaar worden verbonden door middel van een lijn. Het voordeel van dit formaat is dat bestanden eindeloos verkleind en vergroot kunnen worden zonder verlies van kwaliteit.

Waarom moet ik vector artwork aanleveren?

Full colour logo’s kunnen alleen van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn als ze worden aangeleverd in vector. Lasergravures en direct prints op een gekleurde behuizing kunnen alleen geproduceerd worden met vector artwork. Bitmap artwork kan hier niet voor gebruikt worden.

Hoe weet ik of mijn artwork vector is?

U kunt vector artwork herkennen aan het bestandsformaat. De bekendste vectorformaten zijn .eps, .ai, .pdf. (Let op: een bestand met deze extensie kan nog steeds een bitmap bevatten).

Wat moet ik doen als ik geen vector artwork heb?

Als u geen vector artwork heeft kunt u contact opnemen met uw drukker, designer of reclamebureau. Zij kunnen u waarschijnlijk aan vector artwork helpen. Onze grafische afdeling kan u hierbij ook eventueel helpen. Afhankelijk van uw artwork kunnen ze dit (tegen een meerprijs) omzetten naar een vector artwork. Neem contact op voor meer informatie.

 

Wat is bitmap artwork?

Bitmap artwork bestaat uit een raster van pixels. Deze pixels hebben verschillende kleuren en samen vormen ze de afbeelding. Bitmap artwork kan niet zomaar worden vergroot (zoals vector artwork), dit leidt tot drastisch kwaliteitsverlies.

In welke gevallen kan ik een bitmap artwork aanleveren?

Wanneer het artwork een foto of advertentie betreft, kunt u bitmap artwork aanleveren. Dit dient dan in CMYK en op 300 DPI op ware grootte te zijn.

Hoe weet ik of mijn artwork bitmap is?

Zoom in op het artwork. Als de kwaliteit/scherpte afneemt is het een bitmap. De meest bekende extensies van bitmapbestanden zijn: .jpg, .png, .tif, .bmp, .psd.