Fotograaf of stock foto’s?

Veel bedrijven hebben geen fotograaf in dienst en willen vanwege de hogere kosten liever geen fotograaf inhuren. In dat geval is stockfotografie een goed alternatief.

Er zijn verschillende websites die stockfoto’s aanbieden. Deze rechtenvrije foto’s zijn over het algemeen heel betaalbaar, hebben een hoge kwaliteit en zijn daardoor geschikt voor professioneel gebruik in drukwerk en op websites.

Fotografen die hun foto’s op dit soort sites aanbieden spelen heel goed in op de behoefte van de ondernemers en zij zorgen er dan ook voor dat er voldoende beelden beschikbaar zijn in allerlei verschillende categorieën. De stockwebsites hebben daardoor een enorme database waar alle beelden in opgeslagen zitten. Je kunt geschikte beelden zoeken, door zoekwoorden in te geven en door bepaalde filters in te stellen. Zo zijn er bijvoorbeeld filters waar je de vorm kan kiezen (staand, liggend, vierkant), waar je het prijsniveau kunt instellen etc.

Mijn persoonlijke top 3

 1. Fotolia
  Fotolia biedt een beeldbank met meer dan 20 miljoen betaalbare foto’s, vectoren en video’s. Via een Nederlandstalige website, Fotolia.nl, is de database toegankelijker voor fotomateriaal van Hollandse bodem.
 2. iStock
  iStockphoto is één van de bekendse websites die stockfotografie aanbiedt, maar de gemiddelde prijs in afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Er zijn nog steeds goedkopere afbeeldingen en foto’s beschikbaar, maar bij je zoekopdracht is het dan wel handig om op prijs te filteren.
  prijsfilter iStock
 3. Van Beek
  beeldmateriaal is NIET ’crowd sourced’, dus je bent verzekerd van technisch goede en bruikbare beelden, gecreëerd door geschoolde en ervaren kunstenaars.

Leuke tip:

Wil je geen gelikte Amerikaanse beelden, dan bied de nationale beeldbank uitkomst. Ons Nederland in meer dan 1 miljoen beelden!

Waarom toch een fotograaf?

Met een eigen fotograaf bent u ervan verzekerd dat u uw afbeeldingen niet terugziet bij de concurrent op de hoek. Het geeft uw website en drukwerk een eigen gezicht en maakt het geheel persoonlijker.

Wij kunnen onderstaande fotografen van harte aanbevelen