Help, Facebook pakt niet de juiste afbeelding

Herken je dit? Je hebt hét perfecte blogartikel geschreven en deze wordt veelvuldig gedeeld op Facebook, maar helaas met de verkeerde afbeelding en tekst. De ergernis is groot, want het ziet er verschrikkelijk uit!

Waarom wordt de verkeerde afbeelding getoond op Facebook?

Waarom gebeurd dit? En hoe kun je dit oplossen? Gelukkig ben je niet de enige, want dit gebeurd bij heel veel mensen. De drie belangrijkste redenen waarom je beelden niet goed worden weergegeven wanneer iemand je blogbericht of webpagina op Facebook deelt zijn:

 1. Facebook haalt de verouderde informatie uit het geheugen
 2. Je afbeelding is te klein
 3. Facebook kan de afbeelding niet vinden

Oplossing 1: Verwijder de Cache

Ga naar de Facebook Debug-Tool. Plaats de link van je blogbericht of webpagina in tabblad ‘Sharing Debugger’ en klik op Debug om verouderde informatie te verwijderen. Bekijk vervolgens hoe je webpagina of blogbericht eruit zal zien wanneer deze gedeeld wordt op FaceBook, Messenger of via andere kanalen. Pas oplossing 2 of 3 toe wanneer het resultaat nog niet naar wens is en debug daarna opnieuw (scrape again). Met de Batch Invalidator kan je meerdere URL’s tegelijkertijd debuggen.

Hoe werkt debugger van facebook

Oplossing 2: Controleer het formaat van je afbeelding

De tweede oplossing voor dit probleem is om de grootte van de afbeelding die je wilt weergegeven te controleren. Gebruik een beeldverhouding van 1.91 op 1 om ervoor te zorgen dat de volledige afbeelding getoond wordt. Afbeeldingen kleiner dan 200 x 200 pixels worden niet getoond.

 • De aanbevolen afmeting voor je uitgelichte afbeelding is 1200 x 630 pixels (maximaal 8MB)
 • De minimale aanbevolen afmeting is 600 x 315 pixels

help facebook pakt niet de juiste afbeelding bij delen

Oplossing 3: Help Facebook bij het vinden van de juiste afbeelding

Wanneer oplossing één en twee niet werken zul je Facebook een handje moeten helpen door Open Graph-metadata toe te voegen. Deze code vertelt aan Facebook welke afbeelding er moet worden weergegeven wanneer iemand jouw bericht of pagina deelt. De code ziet er als volgt uit:

<meta property = “og: image” content = “http://yourdomain.com/img/your-image.jpg” />

 • Handmatig wanneer je geen wordpress website hebt
  Plak bovenstaande code in de HEAD van je bericht/pagina (<head> jouw code</ head>). Uiteraard met de link van de afbeelding die getoond moet worden.
 • Automatisch bij een wordpress website met de plug-in van Yoast.
  Ga naar Dashboad > SEO >Sociaal > Facebook en schakel Open Graph-metadata in.
  Ga daarna naar het blogbericht dat je wilt delen. Klik op het deel-icoontje en plaats je afbeelding, titel en omschrijving. Tot slot moet je dit blogbericht opnieuw debuggen (oplossing 1).

Open Graph Metadata facebook met behulp van SEO Yoast

Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder. Bel naar 045 549 1874, stuur een mail naar info@grabaweb.nl of vul het contactformulier in.