Vouwwijze folders

Folders zet je in om je bedrijf, product of dienst te promoten. Het kan een algemene folder zijn maar ook voor specifieke acties worden ingezet. De meest voorkomende papierformaten zijn A5 en A4. Dit zijn niet alleen de meest handzame formaten, maar vaak ook de voordeligste opties.

Bij het ontwerpen van drukwerk heb je veel keuze in verschillende papierformaten. Wil je juist opvallen en je drukwerk eruit laten springen? Kies dan voor een specifieke vouwwijze van je folder. In dit blogartikel vind je een aantal handige tips en de afmetingen van papierformaten.

Kies je ervoor om je folder op A4 of A5 af te drukken? Dan heb je als eerst de juiste afmetingen nodig. Een A4 formaat heeft een afmeting van 297×210 mm. Een A5 formaat heeft een afmeting van 210×148 mm. Er zijn veel verschillende formaten mogelijk voor drukwerk. Via de volgende link vind je een handig overzicht van alle papierformaten.

Bij een gevouwen folder heb veel mogelijkheden in vouwwijzes. Kies bijvoorbeeld voor een drieluik folder. Hiermee kan je 6 verschillende vlakken indelen. Je kan dan kiezen de folder te vouwen als een wikkel, zigzag of luikvouw.

wikkel_normaal

Wikkelvouw

Bij een wikkelvouw rol je de folder uit en zie je steeds een nieuw vlak. Je zou dus op ieder vlak een andere boodschap kunnen plaatsen.

De binnenzijde kan eventueel wel een doorlopende opmaak hebben. Bij het opmaken van je bestand moet je goed letten op de vlakverdeling, aangezien niet alle zijden dezelfde afmeting hebben.

zigzag_normaal

Zigzag

Een zigzag folder is gemakkelijk open en dicht te vouwen. Bij deze manier van vouwen is het niet aan te raden om je ontwerp door te laten lopen, hierdoor wordt het minder goed leesbaar. De voorkant en achterkant van de folder zijn altijd in beeld. Denk er dus goed over na wat je hier kwijt wilt.

luikvouw_normaal

Luikvouw

De luikvouw is een leuke manier om de binnenzijde van je folder op een spannende manier te presenteren. De voorzijde bestaat uit 2 panelen die naar buiten worden open geslagen. Dit is een originele manier om je boodschap te presenteren. De binnenzijde kan juist mooi als één geheel worden opgemaakt met een knallende boodschap.

A formaat

De meest populaire papierformaten komen uit de A-serie. Het grootste papierformaat in deze reeks is het A0 formaat, met een oppervlakte van 1 m². Elk volgend formaat is tweemaal zo klein. Het A1 formaat meet precies de helft van een vel met het A0 formaat, en heeft een oppervlakte van 0,5 m². Een vel met het A2 formaat heeft vervolgens een oppervlakte van een kwart vierkante meter, en zo verder.

Het bekendste papierformaat uit deze serie is het A4 formaat. Het rolt dagelijks uit je printer en wordt meestal gebruikt voor briefpapier. Bij flyers komt juist het A5 formaat vaak voor. Posters moeten opvallen op afstand, dus kies je daar voor A3 formaat, A2 formaat of zelfs het A1 formaat.

Bekijk de papierformaten uit de A-serie hier